Instalație solară pentru producere apă caldă

Energia solară reprezintă una dintre potenţialele viitoare surse de energie, folosită fie la înlocuirea definitivă a surselor  convenţionale de energie, cum ar fi: cărbune, petrol, gaze naturale etc., fie la folosirea ei ca alternativă la utilizarea surselor de energie convenţionale, mai ales pe timpul verii, cea de a doua utilizare fiind în momentul de faţă cea mai răspândită utilizare din întreaga lume.

Poate cel mai evident avantaj, în vederea utilizării acesteia, este acela de a nu produce poluarea mediului înconjurător, deci este o sursă de energie curată; un alt avantaj al energiei solare este faptul că sursa de energie pe care se bazează întreaga tehnologie este gratuită.

Avantajul utilizării energiei solare este faptul că aceasta este inepuizabilă, fiind şi una dintre cele mai „curate” forme de energie.

Energia generată solar se poate utiliza pentru :

– prepararea apei calde menajere;

– încălzirea spaţiilor de locuit;

– încălzirea apei pentru piscine;

– instalaţii de aer condiţionat;

– iluminatul casnic şi alimentarea unor aparate casnice mici consumatoare de energie electrică;

– iluminatul stradal, de curte şi de grădină etc.

Instalație solară pentru producerea apei menajere – Varianta 1

Dintre toate modalitățile de încălzire a apei, soarele este cea mai la îndemână și ieftină solutie, dar si cea mai durabilă, având în vedere că energia solară va fi la dispoziția oamenilor zeci de mii de ani de acum încolo.

Cea mai ieftină soluție de producere a apei calde menajere se poate realiza prin construirea unei instalații solare compusă din materiale reciclabile.

Pentru realizarea acestei instalații solare se folosesc sticle de plastic de 2 litri albe (curate, fără etichete) și țevi PE negru de 20 mm.

Sticlele de plastic se găuresc în fund (eu am folosit o țeavă metalică de la biciletă, înroșită la foc) unde va  intra  gâtul sticlei următoare.

Astfel se formează astfel șiruri  de 5-6 sticle

Furtunul intră pe lungime, în toate sticlele, pe mijloc.

Se pune instalația la soare, de preferință pe acoperișul casei, pe partea care este expusă la soare cea mai mare parte a zilei și se conecteaza la instalatia de apa.

Marele avantaj al acestei instalatii solare este prețul foarte mic. 1 metru liniar de teava PE de 1/2 toli costa 1,1  lei. Sticlele de plasitc sunt gratis. Preț total 44 lei.

Un alt avantaj reprezintă faptul că nu necesită construcții speciale, schele, panouri. Intalația fiind ușoară, poate fi pusă pe acoperiș, balcon, dar trebuie ancorata bine contra vantului.

Dezavantajul acestei instalatie este volumul mic de apa. Teava PE de 1/2 țoli, care intra pe gatul sticlelor, are doar 0,5 litri/m și faptul că se poate folosi doar 8 luni pe an, în perioada martie – octombrie.

Instalație solară pentru producerea apei menajere – Varianta 2

Aceasta este ideea de la care am plecat, o instalație văzută la mare.

O alta instalație solară pentru producerea apei calde poate fi realizata fără sticlele de plastic (pentru cei care nu au de unde să stângă 120 – 300 de sticle).

Se construiește o cutie  pătrată cu latura de 1 metru din lemn pe fundul căreia se lipește folie de staniol.

Țeava PE de 24 mm diametru sau mai mare se rulează în spirală pe fundul cutiei si se acopera cu un geam.

Pentru un randament cât mai bun se poate capitona pe interior cutia cu un material izolant termic, astfel încât pierderile să fie minime.

Instalație solară pentru producerea apei menajere – Varianta 3

captator solar din cupru si sticle de plastic

Un alt „Captator solar” pentru producerea apei calde menajere, un panou solar prin intermediul căruia, într-o jumătate de oră, chiar și pe timp noros reușesc sa încălzească apa până la 70 de grade Celsius, se poate realiza folosind sticlele de plastic împreună cu țeava de cupru cu diametrul de 20 mm.

Peturile sunt tăiate la capătul de jos și îmbinate pentru a forma un lung cilindru din plastic în care este introdusă o țeavă din cupru cu diametrul de 20 mm, vopsită în negru. În jurul parții inferioare este fixată o oglinda concentrantă obținută din tablă. Tuburile sunt conectate între ele printr-un furtun fixat cu doua coliere.

Apa trece prin țeava din cupru care se încălzește de la energia solară captată de plăcile tipografice. Tuburile din peturi  au rolul de a izola, formând în jurul țevii cu apa calda un efect de seră care menține apa la temperatura de 70 de grade Celsius

Reclame

10 gânduri despre “Instalație solară pentru producere apă caldă

  1. Istudor

   Instalație solară pentru producerea apei menajere – Varianta 3 este un prioect cu care cinci elevi de la liceul german „Nicholaus Lenau” din Timisoara au obtinut premiul pentru ingeniozitate inventand „Captatorul solar” cu care au participat in anul 2005 la Salonului Anual de Inventica „Gaudeamus”.
   Am postat o imagine mai sus cu acest proiect.

 1. Istudor

  Nu am timp sa construiesc o instalatie solara pentru producere apa calda, (ma ocup de altceva acum) dar cred ca puteti reusi singur cu ceva indemanare si vointa.

 2. Ianco

  In varianta 2 cu ce viteza trebuie sa se deplaseze apa prin instalație ca sa intre rece și sa iasă acceptabil de calda? Adică la o piscina de 10.000 de litri cu o pompa de 3000 de litri pe ora fac ceva treaba cu un tub (spirala) de 25 de metri? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s