Reguli noi la votare: votul va fi valabil chiar daca alegatorul aplica mai multe stampile sau face mentiuni pe buletinul de vot

La alegerile locale de duminica, votul va fi considerat valabil exprimat chiar si in situatiile in care pe buletinul de vot sunt inscrise mentiuni ale alegatorului sau sunt aplicate mai multe stampile ce nu ating alte patrulatere, informeaza Biroul Electoral Central. Aflati in articolul urmator mai multe despre situatiile in care votul ramane valabil.

In data de 10 iunie, in intervalul 7:00-21:00, alegatorii se vor prezenta la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.

Inainte de a intra in cabina de votare, fiecare alegator va primi, de la membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV), buletinele de vot si stampila cu mentiunea „votat”.

Atentie! Buletinul de vot trebuie sa aiba aplicata pe verso stampila de control a sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. Votul va fi valabil si in cazul in care optiunea alegatorului este evidenta, chiar daca stampila aplicata a depasit limitele patrulaterului sau doar il atinge.

Mai mult decat atat, conform noilor prevederi aprobate de Biroul Electoral Central (BEC), votul va fi valabil exprimat chiar si in situatia in care pe buletinul de vot sunt inscrise mentiuni ale alegatorului, iar stampila cu mentiunea „votat” este aplicata in interiorul unui patrulater. BEC precizeaza ca votul va fi considerat valabil indiferent de mentiunile inscrise pe buletin.

Totodata, daca alegatorul va aplica stampila in interiorul unui patrulater, dar mai aplica si alte stampile pe buletinul de vot, ce nu ating alte patrulatere, votul ramane valabil.

In schimb, daca buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior si in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Buletinul de vot va fi anulat si in cazul in care stampila „votat” a fost aplicata in mai multe patrulatere, nu a fost aplicata pe niciunul dintre ele sau atinge 2 sau mai multe patrulatere.

De asemenea, votul poate fi anulat si atunci cand buletinul nu poarta stampila de control a sectiei de votare sau cand are un alt model decat buletinul de vot aprobat legal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s