De ce sa mergem la vot pe 10 iunie

Pe 10 iunie, cetatenii comunei Galbinasi au posibilitate sa schimbe ceva in modul in care sunt condusi din punct de vedere administrativ. Exprimarea votului este un drept fundamental al oricarui cetatean si trebuie apreciat la adevarata valoare tocmai pentru ca este exercitat doar o data la patru ani. 

Cetatenii comunei care au implinit vârsta de 18 ani si au o carte de identitate sunt asteptati duminica 10 iunie sa voteze la sectiile de votare la care sunt arondati. Votul este un drept al cetatenilor dar din pacate, participarea de la un scrutin la altul este in scadere ingrijoratoare. Eficienta unei administratii locale se masoara si prin gradul de sustinere populara manifestat in primul rând la vot, ori o prezenta mai mare da si mai multa legimitate câstigatorului. Scrutinul din 10 iunie este si primul care va da noii alesi dintr-un singur tur.

Cum se voteaza

Procedura de vot este relativ simpla si a intrat in obisnuinta celor care au mai votat inainte. Iata ce spune Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.
Dreptul de vot se exercita numai in localitatea in care alegatorul isi are domiciliul. Fiecare alegator este arondat unei sectii de votare, in functie de adresa din buletin. In general, sectiile de votare functioneaza in interiorul unitatilor de invatamânt. In comuna Galbinasi se vor organiza 4 de sectii de votare.

Procesul de vot incepe la ora 7, iar urnele se inchid la ora 21.
Fiecare alegator prezinta actul de identitate biroului electoral, care, dupa verificarea inscrierii pe lista electorala a celui in cauza, ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea „votat”. Alegatorul trebuie sa fie singur in cabina de vot. Doar cu acordul presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, alegatorul are dreptul sa intre in cabina cu un insotitor ales de el.

Votul este secret

Votul este secret si trebuie acordat unui singur candidat sau unei singure liste pentru a fi valabil. Buletinul de vot stampilat se introduce in urna de vot. Cei care au votat vor avea aplicat pe cartea de identitate un autocolant cu mentiunea „votat” si data scrutinului pentru a se evita astfel tentativa de a vota de mai multe ori.

Nu pot vota: debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilita prin hotarâre judecatoreasca definitiva.

Cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor isi pot exercita dreptul de vot in localitatea respectiva.

La numararea voturilor pot participa reprezentantii tuturor partidelor politice si aliantelor inscrise in cursa electorala dar care nu au reprezentanti in biroul electoral al sectiei de votare si sunt mandatati de conducatorii organizatiilor judetene ale acestora. 

Pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate desemna o echipa formata din doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala la locul unde se afla alegatorul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s